1621963196032_karola_paakuva-me.jpg

LUONNONLÄHEISYYTTÄ ARVOSTAVA TYÖELÄMÄN KEHITTÄJÄ

Karola Baran arvostaa kodikasta ja luonnonläheistä kuntaa, jossa asukkaista pidetään huolta.

Karola Baran on 57-vuotias kolmen jo aikuisen tytön äiti, puoliso ja SAK:n alaisen ammattiliiton toiminnanjohtaja. Työelämän vastapainona hän arvostaa kotona luonnon keskellä olemista.


– Siksi muutimme mieheni kanssa viisi vuotta sitten Helsingistä haja-asutusalueelle Nurmijärvelle. Asumme pientilalla Luhtajoella ympäristössä, jossa on loputtomasti remonttia tehtäväksi, kauneutta ja rauhaa. Minua viehättää Nurmijärvellä erityisesti upeat kumpuilevat maisemat ja lukuisat purot ja järvet. Täällä on paljon täysin pilaamattomia ulkoilupaikkoja, Baran sanoo.


Työssään hän haluaa kehittää ammattiliittonsa jäsenten työelämää paremmaksi riippumatta siitä, missä muodossa jäsen työskentelee.


– Työelämän pitää olla sellaista, että ihmiset pysyvät työkykyisinä ja hyväkuntoisina eläkeikään saakka. Valitettavasti ongelmia riittää. Pikkuhiljaa eteenpäin, niin tämä työ on ajateltava, Baran pohtii hyväntuulisesti.


Hänen ajatuksensa ulottuvat laajalle ammattiliiton jäsenten hyvinvointiin ja työs­ken­te­ly­olo­suh­tei­siin. Yksityiskohdat ja nykyhetki ovat tärkeitä, mutta ote on vahvasti tulevaisuudessa siksikin, että asiat kehittyvät hitaasti ja pienissä erissä. Toiminnanjohtajan työtä suuntaa jäsenten tekemä työ, kun nämä rakentavat tanssiesityksiä, työpajoja, dramatisointeja, elokuvan lavastuksia ja teatterin tarpeistoa.


KAS­VA­TUS­TIE­TEI­LI­JÄS­TÄ LAKIMIEHEKSI


Karola Baran aloitti opinnot kasvatustieteistä ja opiskeli sen jälkeen lakimieheksi.


– Minulla on ollut hirmu kiva työura, olen saanut tehdä mielenkiintoisia asioita. Tykkään uuden oppimisesta ja elinikäisen oppimisen mahdollisuus on minulle tärkeä. Pidän ongelmien ratkomisesta ja haluan edistää työntekijöiden työehtoja ja kehittää asioita parempaan suuntaan, olla pienemmän ja heikomman puolella. Tämä on ollut minulle tärkeää jo opiskeluajoista lähtien, hän kertoo.


Työelämä on muuttunut paljon. Yhä useampi on freelancer, osa-aikatyö yleistyy eikä palkalla tule toimeen. Uusi tendenssi on tarjota työkorvausta tilanteissa, joissa ennen maksettiin palkkaa.


– Lainsäädännössä on todella paljon ongelmia sosiaaliturvaan ja työttömyysturvaan liittyen. Sosiaaliturva pelittää parhaiten, jos työskentelee vakituisessa kokoaikaisessa työsuhteessa, mutta järjestelmä pitää saada toimimaan kaikkien osalta. Teen paljon yhteiskunnallista vaikuttamistyötä, jossa enimmäkseen perustelen, miksi kulttuuria ja taidetta on taloudellisesti järkevä rahoittaa. Olen myös SAK:n hallituksen jäsen. Se on näköalapaikka suomalaiseen työelämään ja ylipäätään ihmisten elämään ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin, Baran toteaa.


Hän toimii työssään monen työehtosopimuksen pääneuvottelijana. Siksi hän on miettinyt paljon, minkälainen neuvottelutapa on hyvä ja tuo kestäviä tuloksia.


–Työnantajien ja työntekijöiden yhteiset kehityshankkeet ovat aina hyviä. Alan ongelmien ratkaiseminen yhdessä tuo molemmille osapuolille syvempää yhteisymmärrystä alasta.


Myös luottamus kasvaa yhteistyöllä. Sillä on Baranin mielestä merkitystä yksilöiden välillä, mutta myös liittojen välillä.


– Kun ymmärretään ja arvostetaan toisen osapuolen tarpeita, luotetaan osaamiseen ja kuullaan miksi joku asia on toiselle tärkeä, ratkaisujen löytäminen vaikeisiinkin asioihin on helpompaa, hän tietää.


Baran ilahtuu pystyessään argumentoimaan tärkeänä pitämänsä asiat niin, että toinen osapuoli vakuuttuu niistä.


– Esimerkiksi työ­eh­to­so­pi­mus­neu­vot­te­luis­sa on kaksi sopijapuolta, joilla on omat intressinsä. Parhaimmillaan saadaan aikaan työehtosopimus, joka ottaa hyvällä tavalla huomioon juuri sen alan työehdot. Mutta se ei synny helposti, vaan on prosessin tulos.


KULTTUURIN SUURKULUTTAJA


Vapaa-aikaansa Baran viettää perheensä parissa. Perheeseen kuuluvat kolme jo aikuista tytärtä, jotka asuvat omillaan, kaksi vävyä ja 3-vuotias lapsenlapsi Tyyni.


– Järjestetään yhteisiä hetkiä, laitetaan ruokaa, jutellaan. Siitä rakentuu hyvä yhdessäolo.

Ulkoilu on koko perheelle tärkeää. Baran on harrastanut hevosia lapsesta lähtien.


– Hevoset ovat opettaneet minulle johtajuutta ja etenkin pitkäjänteisyyttä. Niiden kanssa ei saa hötkyillä, ja on pakko ennakoida. Hevonen on pakoeläin ja vaihtaa nopeasti maisemaa, ellei johtajalla ole homma hanskassa. Hevosten kanssa käy huonosti, jos itse kauhistuu tai pelkää.


Työnsä ja vieläkin enemmän teatteriohjaajana ja dramaturgina työskentelevän miehensä työn kautta Baran on kulttuurin suurkuluttaja.


– Katson paljon elokuvia, käyn teatterissa, kuuntelen musiikkia ja luen.


Opiskeluaikana Baran toimi demareiden ryhmässä oppilaskunnan edustajistossa, mutta oli sitten vuosia passiivinen.


– Koen itseni tosi epäpoliittiseksi. Viime aikoina olen miettinyt, että demokratiassa asioista päätetään yhdessä. Siinä systeemissä on tärkeää, että ihmiset asettuvat ehdolle ja toisaalta, että äänestetään. Ajattelen kunnallispoliitikon tehtävän siten, että pitää olla valmis perehtymään käsiteltävänä oleviin asioihin ja pyrkiä päätöksenteossa mahdollisimman viisaisiin ja kuntalaisten kannalta oikeudenmukaisiin ja reiluihin ratkaisuihin, hän miettii.


Baran ei julista suuria missioita tai lupauksia.


– Olen yleensä heikoimman puolella. Arvostan kodikasta, luonnonläheistä kuntaa, jossa asukkaista pidetään huolta. Pidän tärkeänä, että kaikki kunnan asukkaat, elämänvaiheesta riippumatta, saavat tarvitsemansa palvelut ja kunta luo edellytykset sujuvaan arkeen. Pidän siitä, että Nurmijärvellä on monta keskusta, vaikka tiedostan, että siitä samalla aiheutuu ristiriitoja. Itse käytän enemmän Nurmijärven Kirkonkylän palveluita. Niissä voisi vähän parantaa. Klaukkalassa hoidetaan isommat jutut, se on vähän kuin pienessä kaupungissa kävisi.


KAROLAN VAA­LI­TEE­SIT

1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Oikeudenmukaisuus ja reiluus päätösten perustaksi
1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Kunnan tehtävänä on luoda edellytykset sujuvaan arkeen
1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Pidetään ulkoilumaastot kunnossa
1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Harrastaminen lisää hyvinvointia ja vähentää syrjäytymisen riskiä
1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Julkista liikennettä ja pyöräteitä pitää parantaa
1621871300381_SDP_Sydan_2020_Puhekupla_RGB-nettik%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-me.png
Hyvä kunta on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä
1621963824438_Karola_listauskuva-me.jpg

Karola Baran 

”Kir­kon­ky­län  palveluja pitää parantaa.”

Toiminnanjohtaja, OTK

Ehdokasnumero 2


1622026419718_Nurmijarven_Demarit_footer_1400-me.jpg